Nieuws

Op deze pagina vind u nieuws rondom onze praktijken of fysiotherapie in het algemeen.


Direct naar de fysiotherapeut is de nieuwe norm

Het Nivel (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) heeft zijn jaarlijkse rapport ‘Zorg door de fysiotherapeut’ gepubliceerd, met daarin de jaarcijfers van 2024 en een analyse van de trends over de periode 2020-2024.

10 juli, 2025
 

Nza rapport schetst gemengd beeld van fysiotherapeutische zorg

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft vandaag een langverwacht tussenrapport gepubliceerd over de markt voor fysiotherapeutische zorg. Het rapport, dat is opgesteld in aanloop naar een commissiedebat op 19 juni 2025, concludeert dat er op de korte termijn geen sprake is van een acuut toegankelijkheidsprobleem in de fysiotherapie.

12 juni, 2025
 

Misstanden in de fysiotherapie: studenten als ‘Assistent-Fysiotherapeut’ aan het werk

In de komende uitzending van TROSAVRO Rabar worden schokkende misstanden in de fysiotherapie aan het licht gebracht. Het programma onthult dat studenten in opleiding tot fysiotherapeut al jarenlang, ver voordat ze zijn afgestudeerd, als ‘Assistent-Fysiotherapeut’ aan het werk zijn en (deel)behandelingen uitvoeren bij patiënten in praktijken.

28 maart, 2025
 

Eerstelijns fysiotherapeut heeft meer tijd voor bevorderen zelfredzaamheid cliënten nodig

Een manier om de zelfredzaamheid van thuiswonende cliënten te stimuleren is het bieden van ondersteuning volgens de principes van ‘reablement’. Zowel ergotherapeuten als fysiotherapeuten zijn bekend met deze manier van werken. Ergotherapeuten zien het inzetten op reablement als een kerntaak.

17 februari, 2025
 

Waarom hebben jongeren het moeilijker met hun chronische ziekte?

Het onderzoek, uitgevoerd door het Nivel, heeft gekeken naar hoe mensen met een chronische ziekte omgaan met hun aandoening. Specifiek werd gekeken naar de verschillen in zelfmanagement tussen verschillende leeftijdsgroepen en hoe de ernst van de aandoening hierbij een rol speelt.

29 januari, 2025
 

Fysiotherapie in crisis: ook praktijkhouders dreigen massaal te stoppen

Een groot aantal fysiotherapeuten overweegt om te stoppen met hun praktijk. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Stichting Keurmerk Fysiotherapie en Hogeschool Utrecht. De belangrijkste reden hiervoor is de hoge werkdruk en de complexiteit van de regelgeving. Van alle fysiotherapiepraktijken in Nederland denkt maar liefst 54% erover om de deuren te sluiten.

6 januari, 2025
 

Patiënten kiezen steeds vaker zorgverzekeraar op basis van gecontracteerde fysiotherapeuten

Een nieuw onderzoek van het Nivel onthult een belangrijke trend in de Nederlandse zorgsector: verzekerden letten steeds meer op de gecontracteerde zorgaanbieders bij het kiezen van een zorgverzekering. Deze trend heeft directe gevolgen voor fysiotherapeuten, aangezien patiënten zich actiever informeren over welke zorgverzekeraars contracten hebben met hun voorkeurstherapeut.

31 oktober, 2024
 

Fysiotherapie binnen handbereik voor meeste Nederlanders

Een nieuw onderzoek van UnitedConsumers brengt goed nieuws voor iedereen die regelmatig naar de fysiotherapeut gaat: 7 op de 10 Nederlanders woont op minder dan een kilometer afstand van een praktijk. Dit betekent dat fysiotherapeutische zorg voor een groot deel van de bevolking gemakkelijk toegankelijk is.

30 oktober, 2024
 

Erkenning van het post-COVID-syndroom draagt bij aan herstel

Patiënten met het post-COVID-syndroom voelen zich over het algemeen gesteund door hun huisarts, die hun klachten serieus neemt en actief meedenkt over oplossingen. Huisartsen gaven aan dat het benoemen van de ziekte – wat vaak lastig is aangezien de symptomen ongrijpbaar zijn – patiënten helpt om meer grip te krijgen op hun klachten.

28 oktober, 2024
 

Fysiotherapie in Nederland: Een Groeiend Vakgebied met Positieve Resultaten

Het Nivel-rapport “Zorg door de Fysiotherapeut.

23 oktober, 2024
 

Fysiotherapeut kijkt mee bij patiënten op de Spoedeisende Hulp

Patiënten die na een val of met een beweeg- of ademhalingsprobleem op de Spoedeisende Hulp (SEH) belanden, hoeven niet altijd te worden opgenomen. Om veilig naar huis te kunnen, zijn ze vaak wel gebaat bij een snel advies of instructie van een fysiotherapeut.

11 augustus, 2024
 

Onderzoek naar AI-gegenereerde kunstmeniscus

Het Orthopaedic Research Lab van het Radboudumc start een nieuw project met ATRO Medical: 3D-Printed PCU meniscus Prosthesis (3PPP). 3PPP combineert de nieuwste ontwikkelingen in de sportgeneeskunde met de kracht van AI. De duurzame meniscusprothese van ATRO Medical zal gemodelleerd worden in 3D op basis van kunstmatige intelligentie, ontwikkeld door het Orthopaedic Research Lab.

1 juli, 2024
 

Preventie van artrose staat nog in de kinderschoenen

Voor de behandeling van artrose zijn momenteel geen medicijnen of andere effectieve behandelingen beschikbaar. Daarom zou het goed zijn om in te zetten op de preventie van artrose. Nivel-onderzoek laat echter zien dat dit een lastige opgave is.

28 mei, 2024
 

Een op de drie Nederlanders heeft onvoldoende of beperkte gezondheidsvaardigheden

Circa 35% van de volwassen Nederlanders heeft onvoldoende of beperkte gezondheidsvaardigheden. Dat wil zeggen dat zij onvoldoende of beperkt in staat zijn om informatie over gezondheid en gezondheidszorg te vinden, te begrijpen en te gebruiken voor het nemen van beslissingen ten aanzien van de eigen gezondheid en zorg.

23 mei, 2024
 

Wetsvoorstel om contracteren van zorg te stimuleren

De ministerraad heeft op voorstel van minister Helder van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van een wetsvoorstel dat als doel heeft om het contracteren van zorg te bevorderen. Gecontracteerde zorg is zorg waarover afspraken zijn gemaakt tussen de zorgaanbieder en zorgverzekeraar, bijvoorbeeld over de kosten en kwaliteit.

17 mei, 2024